Afvallen Met Darmbacteriën

Darmbacteriën  zijn niet alleen belangrijk bij de vertering van alles wat je maar naar binnen werkt, wetenschappelijke onderzoek toont aan dat de poepbacteriën voor tal van aandoeningen een belangrijke rol spelen. Overgewicht bijvoorbeeld, maar ook depressie en diabetes kunnen mede veroorzaakt zijn door de samenstelling van je darmbacteriën, ook wel darmflora genoemd.

Dikke darmbacteriën

Dus ben je te dik dan zou je best wel eens dikmakende darmbacteriën kunnen hebben. Dat lijken althans proeven met muizen uit te wijzen.  Als je de darmflora van een dikke muis overbrengt naar een dunne dan wordt die laatste ook dik. Overgewicht kan natuurlijk meerdere oorzaken hebben, maar blijkbaar hebben bacteriën daar ook een rol in te spelen.

Het zou dus zomaar kunnen dat je op een gegeven moment een afvalprogramma  kunt volgen waarbij je niet minder hoeft te eten of extra te sporten, maar alleen je darmbacteriën moet aanpassen.

En dat niet alleen, darmkanker en ook diabetes kunnen in verband worden gebracht met de micro-dierentuin in je darmen.  Zweedse onderzoekers beweren dat ze aan de hand van de samenstelling van je darmbevolking kunnen bepalen hoe groot het risico is dat je diabetes type 2 ontwikkelt.

Dikke maatjes. Foto: Joinash, Flickr

Dikke maatjes. Foto: Joinash, Flickr

Dikke muizen

Weliswaar zijn bij de meeste proeven tot nog toe alleen bereidwillige muizen gebruikt die zich voor deze onderzoeken hebben aangemeld. Wel is er onderzoek  gedaan bij mensen met overgewicht waarbij is vastgesteld dat dikke homo sapiens andere micro-organismen in hun ingewanden huisvesten dan de slanke medemens.

Het blijft natuurlijk wel zo dat hoe meer je eet en vooral hoe meer vet en suiker in je eten zit, hoe dikker je zult worden. Ieder pondje gaat door het mondje. Ook de vraag of je lekker in je vel zit zal met het dik zijn te maken hebben.

Afvallen kan je niet alleen op de kleine opdonders in je lichaam afschuiven. Toch zal er bij toekomstige diëten meer moeten worden gekeken naar wat er reeds in het lichaam zit en hoe dit afwijkt van slanke mensen.

Poepgelukkig

De poepbacteriën zijn niet alleen voor je lichamelijke gezondheid een belangrijke speler, ook je geestelijke gezondheid wordt hierdoor beïnvloed. Productie van serotonine, het stofje dat in onze hersenen een geluksgevoel afgeeft, wordt in de darmen flink aangemoedigd.

De poepflora heeft dus invloed op je gewicht, je diabetes en je stemming. Ze zijn er dus niet alleen voor om onze voedsel te verteren en winden te produceren.

Afvallen met darmbacteriën

Onderzoeken zijn nog gaande in hoeverre de oorzaak van je overgewicht wordt veroorzaakt door je darmflora. Zijn het de bacteriën die van nature in de dolhof van je darmen bewonen de ware oorzaak van je dik zijn? Of is het juist je eetpatroon – dat wat je zelf naar binnen werkt – voor een andere bevolking van je ingewanden zorgt?

Anders gezegd: zouden dikke mensen door hun dieet  juist dikke bacteriën aantrekken of is er sprake van obesitas bacteriën die je vanaf je geboorte bij je hebt? Daar is de wetenschap nog niet over uit.  Wetenschap over verband tussen darmbacteriën en overgewicht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *