Afvallen met Light producten – Kan dat?

Kort antwoord: ja, maar om er echt van af te vallen moet je wat meer doen. Je verliest gewicht alleen door minder te eten of meer te verbranden, dus sporten.

De term light of lite is wettelijke beschermd en mag niet zomaar op de verpakking door de fabrikant erop worden gezet. Weet je dan altijd dat het wel snor zit met dit soort producten als zoiets erop staat? Kort antwoord: Nee.

Minder vet is meer

light productDe Europese wetgeving zegt het volgende: een producent mag alleen light of een daarmee vergelijkbare term op de verpakking zetten indien er minimaal 30% minder vet, suiker of een andere dikmaker inzit in vergelijking met normale producten waar het zich mee vergelijkt. Toch kan je daarmee niet klakkeloos aannemen dat je dus minder dikmakers binnenkrijgt.

Voorbeeld. Het klopt dat die lekkere chips een derde minder vet bevatten. Als ze daarmee op de borst slaan mag dat best. Maar dat zegt nog niets over de extra calorieën. Chips zijn gemaakt van aardappels en daar zitten weer veel koolhydraten in. Veel ervan wordt omgezet in suikers. Dat schiet dus ook niet echt lekker op.

Om dus te voorkomen dat je teveel calorieën alsnog via een omweg binnen krijgt moet je zelf op de samenstelling achter op de verpakking kijken. Dat gaat de fabrikant echt niet in je gezicht schijnen.

Cola light

Gunstige uitzondering is frisdrank. In een fles Coca Cola light zit vrijwel geen calorieën  en ook geen koolhydraten in. In vergelijking met normale cola scheelt dat al zo 5 suikerklontjes (105 calorieën) per glas!

Ook wettelijk is geregeld is dat als de bewering op de verpakking betrekking heeft op zout dan moet er 25% minder in het eten zitten. Op zich goed voor je gezondheid, dat minder zout. Je krijgt er zoal veel te veel van binnen en wanneer je wilt afvallen helpt het als je ook minder ervan in neemt. Zout houdt namelijk vocht vast en dat doen we zelf al in geruime mate. Meer dan 60% van ons lichaam bestaat al uit kraanwater (of iets wat erop lijkt). Mensen met een waterhoofd nog meer 🙂

Dieet versus light

Dus light producten kunnen best prima helpen om minder vettigheid en suiker binnen te krijgen, maar kan geen vervanging zijn voor een dieet. Daar maakt men vaak gebruik van eiwitten in de menu’s die ze je voorschrijven. Eiwitten bestrijden het hongergevoel. Light doet niets aan die onbedwingbare dwang om tussendoor te snacken en dat maakt je juist dik.

Probleem: je doet het effect van het eten van light producten weer te niet door te denken dat je dan weer meer kan eten. Als je het alleen doet om je schuldgevoel af te kopen dan zal de werking maar ten dele zijn. De weegschaal koop je daardoor niet af.

Uitkijken dus, ook al is de term light wettelijk beschermd. Wat overigens niet beschermd is is je portemonnee. Wat dat betreft ben je toch echt goedkoper uit met een tijdje een dieet volgen.
Alternatief: Afvallen zonder dieet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *