Afvallen met Sonja Bakker – Gezellig!

Sonja lacht je tegemoet. Foto uit haar boek 'Bereik je ideale gewicht'.

Sonja lacht je tegemoet. Foto uit haar boek ‘Bereik je ideale gewicht’.

De ervaring is meestal dat haar dieet de eerste week het zwaarst is, maar daarna begin je er aan te wennen. Door deze methode kan je zo 10 kilo kwijtraken als je het volhoudt . Heb je problemen iedere dag te verzinnen wat je nu weer moet eten? Voor de komende 8 weken zit je gebakken.

Sonja geeft je precies aan wat je moet doen en laten. En het belangrijkste van allemaal: het Sonja Bakker dieet werkt echt om kilo’s kwijt te raken. Natuurlijk: dat doen overigens veel meer diëten. Het is niet zo dat ze het ei van Columbus heeft uitgevonden.

Moeilijk vol te houden? Er zit geen begeleiding bij en het is wel een streng dieet.  Dus de kilo’s vliegen er wel de eerste weken vanaf, maar zodra je stopt met het sonjabakkeren kan je oude gewicht via de achterdeur geniepig weer naar binnensluipen.

Overigens, het jojo-effect zullen veel mensen wel kennen en volgens Dr. Frank is dat ook niet erg. In de natuur kom je dat zo vaak tegen. Dieren verzamelen voedsel en worden dik om later te kunnen interen op hun vet als er een magere tijd aanbreekt.

Bij ons is dat wel een tikkeltje anders omdat er overal en altijd voedsel voorhanden is. En een weegschaal. Wanneer is er een dag wanneer je echt helemaal niets gegeten hebt? Ik kan me zelfs geen dag herinneren waar ik niet 3 keer op een dag heb gegeten.

Wat is het Sonja Bakker dieet

Haar methode bestaat uit minder eten dan eruit gaat. Dat lukt zeker met deze warme Bakker. Vrouwen krijgen dagelijks 1200 calorieën voor hun kiezen, terwijl een gezond mens hunkert naar 2000 calorieën. Om te voorkomen dat je de hele dag daardoor met een hongergevoel blijft zitten zorgt Sonja er dan ook voor dat je maag wel goed gevuld wordt.

In haar boek Bereik je ideale gewicht (deel 2) schotelt ze je weekmenu’s voor, 2 maanden lang. Die bestaan uit 3 maaltijden en 3 tussendoortjes. Daarna ben je er ook goed klaar mee.

Leuk: als je ’s een dag geen zin hebt in het menu dat ze voorstelt dan mag gerust een ander kiezen die in het boek staat. Wel is het de schone bedoeling dat je het menu van een volle dag volgt. Dus het ontbijt mag je niet ruilen met die van een andere dag anders gaat de vlieger niet op.

Ook wil ze dat je daarnaast 2 liter water per dag drinkt. Dat hoeft niet: 1 ½ liter is voldoende. Bovendien mag dat ook vruchtensap zijn, thee of koffie zolang je maar uitkijkt met de calorieën.

Foutje: de voedingsconsulente beweert dat koffie vochtafdrijvend is. Wetenschappelijke studies hebben dat nooit aangetoond.

Vriendelijk afvallen

Mooi: de kern van dit dieet is niet om bepaalde voedingsmiddelen te verbieden, maar je energie inname te verminderen. Het is niet alleen maar een dieet om je vol te proppen met gerechten waar niks in zit behalve een hoop lucht. Het gaat ook uitvoerig in hoe je je voelt en maakt de 8 weken dat je het menu moet volhouden des te dragelijker. Sonja is als het ware je vriendin voor de komende periode.

Heb je een keer je niet aan het menu kunnen houden omdat je bijvoorbeeld een verjaardag hebt? No problem. Sonja wordt niet boos, maar raadt je een fruitdag aan en je bent weer bij de les. Zelfs een wijntje mag wel eens een keertje van haar. De liefert.

A-merk

Oeps: ze raadt je wel allerlei A-merken aan die je moet nemen om haar menu’s te bereiden. Nadeel is dat die aan de prijzige kant zijn. Dat hoeft helemaal niet. B-merken zijn net zo goed als het duurdere A-merk waar ze lekker veel reclame voor maakt. Haar zakelijke gevoel heeft daar blijkbaar de boventoon gevoerd.

IK hoop wel dat je geen bezwaar hebt tegen groente. De voedingsdeskundige uit Hoorn raadt je aan bij het menu 2 ons sla, broccoli, bloemkool of alles waar konijnen dol op zijn op je bord te scheppen. En op te eten.  Als je dat iedere dag, 8 weken lang lukt dan kunnen die 2 stuks fruit die je ook nog moet nemen geen probleem voor je zijn.

Je wist al dat het leven onrechtvaardig is. Bij dit afslankdieet is het niet anders. Voor mannen en vrouwen heeft Sonja 2 verschillende menu’s bekokstoofd omdat mannen meer mogen smikkelen dan vrouwen. Troost je: mannen gaan wel eerder dood dus daarmee is het lijkt me weer gelijkgetrokken.

Bewegen! Dat wil de voedingsconsulente ook dat je doet, hoewel ze daar geen echte opdrachten voor geeft. Je mag dat zelf verzinnen. Nou, wat dacht je van lekker fitnessen, zweten op de fiets of een tennispartijtje? Bij dat laatste mag je er ook bij kreunen heb ik begrepen van de profs.

De populariteit van het werkwoord sonjabakkeren is een stuk minder geworden sinds de hype in 2006, het dieet blijft een goede hulp om de extra kilo’s kwijt te raken.

Haar boek Bereik je ideale gewicht is in iedere goede bol.com winkel te koop. Sonja op Facebook en Wikipedia. Alternatief: probeer het Prodimed dieet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *