Afvallen Ouderen

Ouderen vallen moeilijker af dan jongeren. Dat wordt veroorzaakt doordat senioren een tragere stofwisseling hebben. Het lichaam zal dan de energie sneller omzetten in vet. Ook de spiermassa neemt af naarmate je verderop in het leven staat.

afvallen ouderenEn dat is nou jammer. Juist spieren verbruiken veel energie. Dus bij minder spieren zullen er ook minder calorieën worden verbrand. Het teveel aan energie wordt dan aan de uitdijende vetreserves toegevoegd. En extra zwembadjes zijn handig maar alleen in het zwembad.

En ja, als er allemaal minder in het verbrandingskacheltje verdwijnt dan wordt bewegen ook steeds lastiger. Je ontkomt er niet aan minder te eten.

Nadelen van te dik zijn

Iedere kilo extra gewicht draag je met je mee als je trappen loopt, een wandeling maakt of gaat sporten. Daarnaast kan overgewicht ziektes veroorzaken als suikerziekte en klachten aan de gewrichten. Je botten moeten immers elke keer het extra gewicht waar je ook maar heen gaat mee torsen.

Die problemen met de knieën door overgewicht is juist de reden dat bekende Nederlanders als Erica Terpstra en oud-voetballer Jan Boskamp stevig aan het vetruimen zijn geslagen. Fysiek wordt het een probleem en als je dan steeds meer moeite hebt om te bewegen zit je al gauw in een vicieuze cirkel.

Ben ik te dik?

Of je te dik bent kan je afmeten aan de zogenaamde Body Masss Index. Daarbij wordt je lichaamslengte vergeleken met je gewicht. Ook het meten van je middel kan een goede indicatie zijn hoe je ervoor staat. Mocht je te dik zijn dan is de kans groot dat de huisarts of je diëtist je hier al op zal wijzen. Of ga naakt voor de spiegel staan. Indien je je hoofd van schrik afwend dan ben je waarschijnlijk te dik.

Weetje: De bekende Dr. Frank dringt bij zijn patiënten die diabetis hebben standaard aan om een dieet te volgen. De medicus die bekend werd met het Dr. Frank dieet beweert dat afvallen zelfs je van suikerziekte kan genezen.

Diëtist helpt

Belangrijk: voor senioren wordt aangeraden niet op eigen houtje te gaan diëten, maar eerst de huisarts te raadplegen.

Reden:  Als je afvalt – ook bij jongeren is dat – wordt niet alleen de vetreserves door je lichaam richting de uitgang gerold, maar ook je spiermassa. Dat komt omdat het lichaam eigenlijk het vet lekker zelf wil houden zoals een eekhoorn zijn nootjes. Voor als er magere perioden aanbreken. De spieren worden dan als eerste bij het grof vuil gezet om dat vet zo lang mogelijk binnen te houden.

In onze eetcultuur hebben we dat probleem niet van perioden van te weinig calorieën. Wel overgewicht. Eiwitdiëten kunnen voorkomen dat de spieren worden aangebroken. Toevoegen van mineralen en vitaminen aan je menu zorgen dat je geen tekorten op dat gebied krijgt. Maar dat is dus de taak van een medicus om je daarin te begeleiden en even de vinger aan de pols te houden.

Om zoal wat pondjes kwijt te raken hoef je overigens geen afvalprogramma te volgen. Minder zout in je eten verstoppen is zoal goed voor je. Zout houdt namelijk vocht vast. Vet kwijtraken is een stukje moeilijker, wel raadzaam: voor jong en oud. Succes gewenst! Zie ook Prodimed Dieet  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *