Ijsbeer Heeft Geen Last Van Overgewicht

IJsberen hebben een dikke, harige kont en daar hebben ze geen enkel probleem mee. Het lichaamsgewicht van deze knuffeldieren bestaat voor maar liefst de helft uit vet en toch hebben ze geen last van hartziekten. Mocht je als mens zoveel vet eten als onze ijsvrienden dan zou je cholesterol als een raket omhoog vliegen en je aderen dichtslibben.

IJsberen zijn altijd in een staat van obesitas. Voor hen is McDonalds een gezondheidskliniek. Te dikke ijsberen bestaan gewoonweg niet. Hoe komt het dat ze daar wel goed tegen kunnen, terwijl bij mensen dit tot allerlei hart- en vaatziekten leidt?

Vet!

Het dieet van een ijsbeer bestaat voornamelijk uit zeehonden die moddervet zijn. Toch zakken de pluisbollen met hun poten niet door de weegschaal. Wetenschappers aan de universiteit van Berkely, Californie  hebben ontdekt dat  hun DNA ervoor zorgt dat ze geen hartkwalen krijgen.

Genen, bekend onder de naam APOB, zorgen ervoor dat de cholesterol probleemloos naar de cellen wordt vervoerd en daarbij hartkwalen voorkomen. Ze onderzoeken nu of ze deze eigenschap ook kunnen gebruiken om obesitas bij mensen te bestrijden.

Ze ontdekten tijdens hun onderzoek ook dat de ijsbeer 500.000 jaar oud is en een afstammeling van de bruine beer. Tot dan toe hadden ze gedacht dat hij 5 miljoen jaar oud was.

58.000 calorieën

Een pluizig dier dat nog meer kan bunkeren zonder ook maar iets aan te komen is de grizzly beer. Die kan 58.000 calorieën op 1 dag naar binnen werken en nog komt de snurker geen gram aan. Dus ook deze beren worden nauwlettend in de gaten gehouden door de gestudeerde homo sapiens om erachter te komen hoe hij dat flikt.  Een dikke reet en toch gezond zijn. Wie wil dat niet? Bron: Daily Mail. Foto: Travel Manitoba, Valerie, Flickr

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *