Artrose – Welke Behandelingen Zijn Er

Welke medicijnen en behandelingen zijn er tegen artrose en wat kan jezelf doen om artrose te voorkomen of te verminderen?

Deze chronische gewrichtsaandoening is niet te genezen met medicijnen. Wel zijn de pijnklachten en stijfheid bij voorkeur aan te pakken met paracetamol dat bij iedere supermarkt te koop is. Aangeraden wordt 2 paracetamoltabletten elke 5 uur te nemen. Voordeel van dit medicijn is dat er weinig bijwerkingen zijn.

Daarnaast kan je warme en koude kompressen op het getroffen lichaamsdeel leggen om zo verlichting van de pijn te bewerkstelligen.

Foto: Kim Takes Photo's.

Laat een kat naar je knie kijken?! Foto: Kim Takes Photo’s.

Kraakbeen

Bij artrose gaat het meestal niet om een ontsteking, maar om een slijtage van het kraakbeen. Die heeft een schokdempende werking die ervoor zorgt dat je gewrichten niet tegen elkaar aan wrijven.

Dit is echt een ouderdomskwaal: de kwaliteit van het kraakbeen gaat in de loop der jaren achteruit. En als het weg is dan is het bot onbeschermd en wordt het dikker en groeien er botuitsteeksels op de knokkels. Daardoor gaat het schuren en pijn doen.

Minder pijn met ibuprofen

Maar als het teveel pijn gaat doen dan is paracetamol niet meer afdoende. Ook kan het zijn dat ontstekingen de kop opsteken.  Je moet dan overgaan op middelen als ibuprofen of naproxen, de zogenaamde NSAID’s. Die zullen weliswaar beter hun werk kunnen doen en alsnog voor minder pijn kunnen zorgen, groot nadeel is wel de bijwerkingen die het oproept.

De meest bekende bijwerking van NSAID’s is wel dat het maagbloedingen veroorzaakt bij teveel gebruik. Dat hangt af hoe vaak en hoeveel je het gebruikt, maar je zit natuurlijk niet te wachten op nog meer pijnklachten. Mocht je deze route overwegen dan is het wel belangrijk dit in overleg te doen met de huisarts.

Maagbloedingen

Die kan je maagbeschermers geven zodat het risico op maagbloedingen wordt beperkt. Toch is het af te raden langdurig ibuproven in te nemen. Alleen gedurende een beperkte periode kan dit worden ingenomen. Als je reeds eerder maagklachten hebt gehad is het beter deze middelen niet te nemen.

Ook als je hart-  of nierklachten hebt of hebt gehad moet er uiterst omzichtig worden omgesprongen met dit soort middelen. Patiënten boven de 70 jaar krijgen zoal maagbeschermers voorgeschreven vanwege het verhoogde risico op complicaties.

Gewichtloosheid zal ook kunnen helpen. Foto: Ian Richardson

Gewichtloosheid zal ook kunnen helpen. Foto: Ian Richardson

Wrijfmiddelen voor artrose

Om de bijwerkingen zo veel als mogelijk te ontlopen kan je ook NSAID’s in de vorm van een crème kopen. Voltaren Emugel is volgens de Consumentenbond de enige die effectief is en dan alleen tegen artrose in de knieën en vingers. In Voltaren Emugel zit diclofenac en is als enige toegelaten als geneesmiddel. Bij andere middelen heb je dus zoal kans dat ze helemaal niet doen wat ze beloven.

Hoewel bij deze wrijfmiddelen het voordeel is dat er minder bijwerkingen zijn, het nadeel is weer wel dat ze minder goed werken dan de NSAID’s in pil- of poedervorm.

Operatie

Als wrijven niet helpt kan een operatie worden overwogen. De chirurg verwijderd de botuitsteeksels die de wrijvingen en pijn veroorzaken en maakt de uiteinden gladder. Als dat ook niet helpt kan er nog een kunstgewricht in worden gezet. In dat geval is er na de operatie nog wel revalidatie nodig.

Werkt Glucosamine tegen artrose?

Vaak wordt er door artrosepatiënten  glucosamine, gewonnen uit schelpen, of chondroïtine geslikt. Maar werkt het? Glucosamine, een aminosuiker dat van nature vooral in kraakbeen voorkomt, heeft niet bij iedereen het gewenste effect.

De wetenschap twijfelt of het wel echt helpt of dat er slechts sprake is van het beruchte placebo-effect.  De richtlijn voor de huisarts is alleen glucosaminesulfaat te adviseren voor mensen met knieartrose en voor een periode van 3 maanden. Als je daarna nog geen vermindering van de pijn hebt gemerkt dan heeft het ook geen zin hiermee verder te gaan.

Probleem is wel dat het moeilijk te meten is of het na die 3 maanden nu echt gewerkt heeft of dat de patiënt alleen maar gelooft dat het werkt. Maar je kan het zonder gevaar voor bijwerkingen proberen, tenzij je allergisch bent voor schelpen. Overal te koop zonder recept, zelfs bij de Hema.

Chondroïtine

Chondroïtine komt ook voor in het kraakbeen. Hoewel van glucosamine de nodige studies bekend zijn dat het werkt bij artrose (en ook studies die dat weer in twijfel trekken overigens), van chondroïtine ontbreekt helemaal het bewijs of het iets voor artrosepatiënten kan betekenen. Ook van bijwerkingen is niets bekend. De huisarts zal chondroïtine wat dat betreft niet gauw aanraden.

Artrose voorkomen of verminderen

Of je nu paracetamol slikt of toe bent aan wat sterkers, blijven bewegen is erg belangrijk. Wel moet je waken voor teveel belasting van je botten. Sporten waar je lekker in kunt uitleven zijn wandelen, fietsen en zwemmen. Ook Nordic walking of Yoga is prima. Een fysiotherapeut kan helpen als bewegen voor je moeilijk is.

Overgewicht is ook een probleem bij artrose, omdat het een te grote belasting vormt voor de gewrichten en kraakbeen. Afvallen is dan zeker aan te raden om het verder gaan van de chronische aandoening tegen te gaan.

Eén reactie

  1. Artrose is per definitie niet alleen maar een ouderdomskwaal. Ik heb al vanaf mijn dertigste artrose. Hoogstwaarschijnlijk al veel eerder, maar had toen nog geen klachten. Ik heb onderhand, op mij 48ste in al mijn gewrichten artrose, zoals mijn vingers, rugwervels, nekwervels, schouders, polsen, knieën, voeten, heupen. Dit heeft waarschijnlijk met de samenstelling van mijn kraakbeen te maken. Door de artrose in mijn voeten, m.n. mijn l.voet heb ik nu aangepast schoeisel. Anders zou ik niet meer goed kunnen lopen. Artrose op oudere leeftijd komt vaak wel voor in de gewrichten die het meeste te verduren hebben gehad zoals knieen en heupen. Dit is een andere soort artrose net zoals artrose tgv sportblessures door overmatig sporten. Dit wordt secundaire artrose genoemd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *