Aspartaam veilig of niet – Alles op een rijtje gezet

Of aspartaam veilig is of niet hangt volledig af wie je wilt geloven: Geloof je de wetenschappers of de mensen die allergisch zijn voor alles wat in chemische laboratoria  bij elkaar gebrouwen is. Dat zijn vooral de alternatieven, je-bent-wat-je-eet bloggers en superfood aanhangers.

aspartaam onderzoekSommige snoepers zijn al overtuigd dat het einde der tijden nabij is en zijn overgestapt op stevia, een nieuwe zoetstof die men veiliger vindt.

Beide groepen staan lijnrecht tegenover elkaar. Maar wie heeft er nu gelijk? De antwoord op die vraag is: hangt af wie je wilt geloven. Daarom maak ik hieronder een afweging van voor -en tegenstanders van aspartaam.

Aspartaam is veilig – de voorstanders

– De Europese Voedselveiligheidsautoriteit EFSA meldde onlangs dat aspartaam geen enkele risico voor de volksgezondheid vormt. Deze autoriteit heeft voor de tweede keer uitgebreid onderzoek hiernaar gedaan naar aanleiding van onderzoeken die twijfel zaaiden of aspartaam wel zo veilig was.

Zie: EU’s voedselveiligheidautoriteit verwerpt resultaten Italiaans onderzoek als zou aspartaam kankerverwekkend zijn. En: Deens onderzoek uit 2010 onder 60.000 zwangere vrouwen: risico aspartaam in frisdrank en te vroeg geboorten.

Bij het tweede onderzoek hebben de voedselveilige bodyguards van de EFSA alle tientallen wetenschappelijke onderzoeken over deze chemische stof bij elkaar geraapt, een nietje erdoor geschoten en nog eens goed al die onderzoeken van would be Einsteins bestudeert.

Conclusie: de koffie was lekker en met aspartaam is niks mis mee. Daarmee wil het nog niet zeggen dat ze hierna nooit meer iets willen horen over deze zoetstof: de wetenschappelijke wereld is van harte uitgenodigd met aanvullende diavoorstellingen te komen om de veiligheid dan wel de onveiligheid van aspartaam aan te tonen.

aspartaam proefDe proefmuizen kunnen dus ook in de toekomst nog een gigantische overdoses aan aspartaam in hun kaasblokjes verwachten. Gaan ze daarna de horlepiep dansen, krijgen ze een hartverzakking of blijven ze rustig aan je elektriciteitskabel knabbelen? Indien de muizen rustig blijven doorknabbelen dan zijn we weer een stukje verder om aspartaam veilig te noemen.

ESFA vertelt in het Engels: aspartame is safe for humans. (Met humans bedoelen ze jou mee)

Apartaam zit ook in broodje aap

Organisatie Skepsis vindt dat de verhalen over het gevaar van aspartaam samen met een broodje aap mogen worden opgevreten. Aspartaam haters doen aan angst zaaien en spuiten volslagen ongefundeerde verhalen over de in hun ogen giftige chemische stof de wereld in.

Aldus Skepsis die bestaat uit een groep van wetenschappers en aanverwante artikelen. Ze krijgen vooral huiduitslag van kwakzalverij en pseudowetenschap die ze graag met kritisch commentaar omlijsten.

Verdacht!

Tegenstanders wijzen erop dat het sinds de ontdekking van aspartaam in 1965 het wel erg lang geduurd heeft voordat de Amerikaanse voedselautoriteiten deze zoetstof hebben willen goedkeuren. Verdacht!

Weerwoord Skepsis: dat komt niet omdat er zoveel twijfel was over aspartaam, maar omdat het nu eenmaal erg moeilijk is om de veiligheid hiervan te onderzoeken.

Een andere geruststeller is het Voedingscentrum, hoewel niet voor de alternatieven. Als je ze ergens kwaad mee wilt krijgen is dat met bumperkleven en als je de mening van het Voedingscentrum aanhaalt. Ook deze door de overheid gesubsidieerde organisatie vindt dat aspartaam veilig is.

40 milligram per kilo

Geen enkel probleem om het gedurende je hele leven binnen te krijgen zolang je maar de aanvaardbare dagelijkse inname (ADI)  niet overstijgt.  Van het Voedingscentrum mag je best 40 milligram per kilo eten. Als je dus 70 kilo weegt mag je (70 x 40) = 2,8 gram aspartaam opschrokken. Om daar overheen te komen lukt je echt niet.

Koen is niet onveilig

Ter afsluiting van de positivo’s heb ik nog scheikundige Koen van Nieuwenhuizen in de aanbieding. Die heeft driftig een hele verhandeling met wetenschappelijke voetnoten geschreven waarbij ook de mogelijk slechte kanten van aspartaam onder de loep neemt. Let op: de volgende mededeling bevat een spoiler! Ook zijn eindconclusie is dat aspartaam “niet onveilig” is.

Ik denk dat het verhaal van de voorstanders nu wel duidelijk is: aspartaam is veilig, ook als je zwanger bent. Verhalen dat je er allerlei ziektes van zou krijgen wordt niet bevestigd door uitgebreide studies die ernaar zijn gedaan.

Zwangerschapsforum: doe mee – discussie over aspartaam en zwanger worden

Aspartaan is giftig en we gaan allemaal dood

Als de katholieke kerk net zoveel gelovigen had die aspartaam giftig vinden dan zou er een wachtlijst zijn om lid te worden van de kerk. Deze groep weet het zeker. Van aspartaam krijg je allerlei verschrikkelijke ziektes.

aspartaam ziekmakendIk noem een paar op: Alzheimer, depressie, Chronische vermoeidheidssyndroom, epilepsie, gewrichtsontsteking, Parkinson (de ziekte van), een bonuskaart en paniekaanvallen. Dat kan je er allemaal van krijgen alleen als je er al naar kijkt.

Aanwijzingen aspartaam onveilig

De groep die ik voor het gemak de alternatieven noem, baseert zich o.a. ook op wetenschappers. Psychiater Olny was er vroeg bij. Het woord aspartaam was nog niet eens geboren of hij wist al dat het een lelijk jongetje zou worden met een haselip. In 1985 kwam hij met een wetenschappelijke publicatie waarin hij een toename van hersentumoren in dat zelfde jaar aantoonde. Schuldige: aspartaam.

Kanttekening: anderen die er ook een zwemdiploma hebben bestudeerden die cijfers nog iets verder terug in de tijd. Wat bleek. Al sinds 1973 was er sprake van 1 tot 2 procent toename van herentumoren toen aspartaam nog niet eens op de markt was.

Ook kon de toename worden verklaard doordat er betere detectiemethoden waren gekomen om deze en andere ziektes op te sporen. En de toename van het aantal hersentumoren was vooral onder senioren die niet bekend stonden als grote aspartaam gebruikers.

Gezondheidsproblemen

De blogger van Slaaptgijnog.nl  weet het zeker dat aspartaam onveilig is. Vertrouw al die autoriteiten niet!. Het is een “chemische stof is die vele gezondheidsproblemen veroorzaakt waaronder obesitas, diabetes, kanker, ADHD, migraines, en meerdere welvaartsziekten.”  Dit sluit aan bij veel van de andere verhalen die je aantreft op het schone internet.

Persoonlijke verhalen aspartaam slachtoffers

Ook zouden er veel klachten binnen komen over aspartaam bij het Amerikaanse FDA (Food and Drug Aministration). Dat is op zich niet verwonderlijk. Aspartaam wordt overal in gebruikt dus een schuldige voor je buikpijn of kromme teen is gauw gevonden.

Natuurgeneeskundge Rijkhart vindt ook dat er negatieve gevolgen zijn als je deze zoetstof gebruikt. Oplossing: een Bach bloesem remedie, inclusief 2 telefoongesprekken of Skype. Kosten: 89 euro. Of geen aspartaam meer in je koffie nemen.

Aspartaam verboden op de Filipijnen (Tornado’s nog niet)

Neem geen aspartaam

Dus wat moet je met 2 tegengestelde meningen? Oplossing. Als je ziek bent en je vermoed dat het aspartaam de oorzaak hiervan is dan kan je zelf de proef op de som nemen. Mijd 60 dagen lang aspartaam en kijk eens of je je beter voelt. Indien ja. Gefeliciteerd, de bron van alle ellende is gevonden. Indien je je juist slechter bent gaan voelen: verdubbel de dosis of ga voor de Bach bloesem therapie.

Probleempje. Er zijn wel heel erg veel producten die met deze zoetstof zijn verblijd. De taak van suikervervanger wordt wel steeds meer overgenomen door stevia, een andere zoetstof waar je (nog) niet  ziek van wordt.

Alternatieve zoetstof voor aspartaam: lees is stevia wel gezond? Alle informatie over steviapoducten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *