E-sigaret Helpt je Stoppen met Roken

De RIVM mag dan wel negatief zijn over de e-sigaret, veel rokers en ex-rokers denken dat deze elektronische staafje een goede manier is om uiteindelijk van je nicotineverslaving af te komen. Maar voor lang is de verkoop nog legaal?

Voor niet-rokers is het niet verstandig om hiermee te beginnen. Naast de giftige stof nicotine die slecht is voor je hart-en bloedvaten zit er water in, smaakstoffen en propylene glycol.  Dat laatste stofje klinkt nogal eng, maar het is in ieder geval goedgekeurd door de Amerikaanse Food en Drug Administration.

Helpt e-sigaret stoppen met roken

e sigaretVoor rokers die de zoveelste keer een poging doen ermee te kappen is de e-sigaret echter zeker een goed alternatief . Nadeel is nog wel dat je dus nicotine binnen krijgt en niet echt los komt van die verslaving.

Alternatieven om af te kicken zijn nicotinekauwgom en nicotinepleisters.

Voordeel: je krijgt minder gevaarlijke stoffen binnen dan bij het gewone paffen. Bij het oude roken krijg je ook arseen, koolmonoxide, cadmium, teer en lood erbij om er maar een paar te noemen. Die mis je als je elektronisch gaat. Bovendien is het ook nog eens goedkoper roken dan met de klassieke tabaksstokjes.

Er zijn genoeg medici die geen probleem hebben om dit aan verstokte rokers aan te raden. Het is niet zozeer gezonder als wel stukken minder slecht voor je gezondheid dan tabak voor je neus in rook zien opgaan.

Lijkt me ook dat als je geen lood en benzeem (kankerverwekkende stoffen) binnen krijgt dat dit al een hele verbetering is. Wellicht dat dit de overgang naar helemaal stoppen met roken een stuk makkelijker maakt. E-sigaret vs. gewone sigaret

Hoe denken artsen over de e-sigaret

Positief over deze relatief nieuwe vorm van roken zijn een honderdtal Franse artsen die onlangs hun regering hebben opgeroepen om de e-sigaret bij verstokte rokers toe te staan als onderdeel van een ontwenningstherapie. Ze stellen juist dat het mensenlevens redt.

De Franse regering overweegt het elektronisch roken te verbieden en dat zou het voor de verslaafde inhaleerders alleen maar zwaarder maken om met roken te stoppen.

Longarts Wanda de Kanter is op zich ook voorstander van het roken met een batterij, maar alleen voor mensen die reeds roker zijn en willen stoppen. De arts pleit ervoor om de e-sigaret alleen op doktersrecept te verstrekken.

Op die manier voorkom je dat het voor fabrikanten aantrekkelijk is om jeugdigen aan het e-roken te krijgen, stelt hij. Je krijgt tenslotte nog steeds nicotine binnen en dat kan kankerverwekkend zijn. De longarts is het dus zeker niet eens met het verkooppraatje dat e-roken geen kwaad kan.

Ook het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu geeft toe dat de e-sigaret sommige rokers kan helpen met afkicken of te minderen. Het bezwaar dat dit instituut naar voren brengt is dat er te weinig informatie op de verpakking van deze Made in China sigaretten staat zodat je niet weet hoeveel nicotine erin zit. En het kan misselijkheid, keelirritatie en verslavend werken. Bevindingen RIVM e-sigaret

Verbod e-sigaret

Toch, ondanks dat artsen en nicotineverslaafden de e-sigaret een aanvaardbaar alternatief vinden voor het ‘echte roken’, zijn overheden een heel stuk minder positief over deze ontwikkelingen. Meer nog, men ziet geen verschil met gewoon roken en zint op maatregelen om de e-sigaret te verbieden. Dat heeft de Nederlandse minister van Volksgezondheid eerder al geprobeerd via een omweg.

e sigaret 2De Staat wilde het kunststof staafje als geneesmiddel kwalificeren. Daarvoor gelden echter zeer strenge eisen wat betekent dat de e-sigaret voor jaren van de markt zou verdwijnen voordat men goedkeuring zou krijgen van de gezondheidsautoriteiten.

United Tobacco Vapor Group had hiertegen een kortgeding aangespannen en gewonnen. Dus voorlopig kan er nog even legaal worden doorgepaft.

Waar mag je e-roken

De e-sigaret valt niet onder de Tabakswet, het bevat immers geen spoortje van de tabaksplant. Daarom mag je dus overal e-roken tenzij bedrijven dit in hun huisregels hebben verboden en dat gebeurt ook steeds meer.

In veel ziekenhuizen en bij de NS mag al niet worden gedampt zoals gebruikers van dit elektrische genotsmiddel het liever noemen.

Niet-rokers ergeren zich eraan om met zo’n tabaksontduiker te worden geconfronteerd. Voor de bewering van de fabrikanten dat meeroken van de e-sigaret niet schadelijk is, in tegenstelling tot het ouderwetse roken, halen ze hun neus op.

Hoewel het nicotine dampen al 10 jaar bestaat zijn er nog meer beperkende maatregelen op komst. In België is het al verboden en de Europese Commissie is bezig om met maatregelen te komen die het gebruik van de e-sigaret op z’n minst sterk gaat terugdringen. Als dat gebeurt dan gaat net als zijn voorganger ook de e-sigaret in rook op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *