Gelukkig Zijn – Hoe Word Je Dat?

Je zou zeggen dat de volgende persoon die ik beschrijf de beste Curriculum Vitae voor een gelukkig leven had. Ze was een succesvol ontwerpster uit New York, beroemdheden als Nicole Kidman liepen met haar weg, ze had een droomcarrière, ze kon alles doen wat zij maar wilde en bovendien was ze de vriendin van de leadzanger van een van de meest beroemde bands op deze aarde.  

Wie zou niet, ook al was het maar een enkele dag, willen weten wat het is om zo

Flickr/creative commens/Madlyinlovewithlife

Flickr/creative commens/Madlyinlovewithlife

geliefd, rijk en beroemd te zijn en dat allemaal tegelijkertijd? Dan ben je toch HAPPY? Wie zou haar dan nog wat kunnen aandoen? Het antwoord weten we nu. Niemand, behalve zijzelf.

Ik heb het over L’Wren Scott, de vriendin van Mick Jagger die onlangs besloot een eind aan haar leven  te maken. Ik had niet eerder van de vrouw gehoord, maar ze schijnt een heel succesvolle modeontwerpster te zijn geweest. VAN DE BUITENKANT leek het alsof haar geluk niet op kon.

Droom of nachtmerrie

Wat de reden van haar onvoorstelbare daad ook moge wezen, ze was zelf blijkbaar diep- en diepongelukkig. Als ze in de rats zat, dan kon ze toch een beroep doen op haar vrienden? Als ze, zoals wordt beweerd, schulden had, kon ze dan niet bij miljardair Mick Jagger om hulp vragen?

Een ander bekende persoon, iets dichter bij huis en – gelukkig iemand die iets minder drastisch en definitiefs te werk ging – is lachebekje Rene van der Gijp.

Ik kijk wel eens naar Voetbal International en altijd zie je dat schaterende gezicht van voetbalanalist Van der Gijp die  zich nooit ergens druk om maakt en alles relativeert tot een goede grap. Zo leek het althans.

Totdat die ineens van de buis verdween en maanden overspannen thuis zat. Was het theater wat hij altijd speelde? Zou hij niet met zijn prima inkomen en lui leventje, alleen maar voetbal kijken en doen waar je zin in hebt, de gelukkigste man van de Nederlandse televisie moeten zijn?

Schijngeluk

Als bovenstaande mensen niet gelukkig waren, hoe moet jij dan ooit echt gelukkig worden? Het antwoord is simpel en toch maar moeilijk te begrijpen. Aardse verworvenheden als geld en bezit en zelfs bewondering en liefde konden deze mensen niet gelukkig maken.

Dus hoe wordt JIJ gelukkig?

Dat zal voor ieder mens verschillend zijn, maar het najagen van iets wat toch onbereikbaar is heeft geen zin. Daarmee bedoel ik niet geluk, maar zaken die wij gelijk stellen met geluk.

Natuurlijk geld en succes kan je zien als een prachtige weide die met vele kleuren groen schittert in een warme zon. Als je elke keer zorgen moet maken hoe je het einde van de maand haalt zal je dat zeker niet snel gelukkig maken.

Als je elke dag pijn hebt of zorgen maakt over je toekomst dan zullen de grijze haren eerder komen dan je voor mogelijk houdt.

Omgevingsgeluk

Toegeven, voor een deel is geluk erfelijk bepaald, je omgeving en door wat je in leven hebt meegemaakt. Maar er blijft nog genoeg over om het jezelf naar de zin te maken en gelukkig te worden.

Je kan KIEZEN om gelukkig te worden. Dat bedoel ik niet zo zwart wit als het hier staat, het is niet echt kiezen. Zo eenvoudig wil ik het hier ook niet voorstellen. Maar je kan er wel naartoe werken. Bijvoorbeeld, als je vriendelijk kijkt zal ook je omgeving je vriendelijk benaderen.

Andersom geldt ook. Als je chagrijnig kijkt zal je niet snel vriendelijke gezichten terugkrijgen. Durf eerder de zon te zien dan de wolken, hoe weinig er misschien nu ook in je leven op dit moment mag zijn.

De Engelsen hebben er een naam voor: count your blessings.  Wij zouden zeggen: Tel je zegeningen.

Verlies

Ik lees geregeld in de krant verhalen over mensen en familie die de meest verschrikkelijkste dingen hebben meegemaakt, hun geliefde hebben verloren of aan een afschuwelijke ziekte lijden. Dan mag je blij zijn dat je je geliefden nog hebt, dat je nog gezond bent.

Als je werk hebt, wees blij dat je het hebt in een tijd dat honderdduizenden anderen dat niet hebben.

Ben je werkloos? Nee, je bent werkzoekende! Dat is ook werk!

En meer kan je toch ook niet doen?

Durf tevreden te zijn met dat wat je hebt, ook al is het maar een klein beetje. Als je bijvoorbeeld liefdesverdriet hebt zal dat niet zomaar op te lossen zijn met een glimlach. Dat is net zoals griep. Heel vervelend, maar 1 ding weet je zeker: het slijt en op een dag ben je weer beter en misschien weer toe aan een nieuwe relatie.

gelukkig zijn

Voel je je ongelukkig? En, helpt dat? Een lach op je gezicht zal niet alles doen verdwijnen, maar het is een begin. Heb je een probleem? Die zijn er om te worden opgelost. En als het dan niet kan oplossen, bedenk dat je je stinkende best hebt gedaan en meer kan je toch ook niet doen? Laat het los, laat het gaan.

Ontspan

Ben je te dik en maakt je dat ontevreden? Hoeft toch niet. Daar is echt wat aan te doen. Waar je aan kan werken, ga dat dan ook doen. Maar op een gegeven moment houdt het op.

Dan is het tijd om afstand te nemen. Laat al die zorgen gewoon even wegvaren. Ga zitten op een rustige plek, adem langzaam in en uit en beeld je  in dat je je zorgen op een bootje zet. Zie toe hoe het langzaam door de wind wordt meegevoerd totdat het in de verte is verdwenen.

Durf het aan om alles even los te laten. Je zorgen zullen hiermee weliswaar niet voor altijd verdwenen zijn, maar deze manier van denken zorgt er wel voor dat je alles meer in perspectief ziet.

Verkleinen

Je kan jezelf net zo somber maken als je zelf maar wilt. Als je dat inziet dan kan je dus ook het tegenovergestelde doen. Je zorgen verkleinen en misschien zelfs er een keertje om lachen. Het is jouw keuze hoe je ermee om gaat.

Stel, je bent eindelijk vrij en wilt gaan fietsen om te genieten van het lekkere weer. Wat blijkt als je je fiets uit de berging haalt? Band lek!

Je kan dan denken: waarom moet MIJ dat nou overkomen? Alsof het niemand anders behalve jij dat kan gebeuren. Het kan ook anders. Zelfde situatie maar andere reactie.

Je kan erom lachen! NATUURLIJK overkomt jou dat! Maak er het beste van en als iets voorlopig niet kan worden opgelost, zet het in een gammel bootje en laat het wegvaren.

Maak je niet druk om dingen die je toch niet kunt oplossen.

Heb de moed om te lachen, gun je de rust om te GENIETEN van de eerste zonnestralen, proef het ijsje, ruik een bloem en laat het eerste wijntje van de dag lekker over je tong rollen. Alsof je hem nog nooit eerder geproefd hebt.

Er is niet altijd iets aan je gevoel van ongelukkig zijn te doen. Dan moet je het ook gewoon aanvaarden, voorlopig. Maar je kan ook de deur eens opendoen en een lekker briesje laten waaien. Ja, laat maar waaien. Ontspan, lach eens even. En geniet. Laat het toe.

Je kan in de zon gaan zitten of in de kou. Dat is jouw keuze.

Om je te helpen heb ik een ontspanningsvideo van 2,5 minuut gemaakt. Dat is natuurlijk niet hetzelfde als geluk, maar dan ben in ieder geval een eindje op weg geholpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *