Groene Smoothies – Alle Informatie Over Populaire Drank

De kleur groen is mijn lievelingskleur en dat komt goed uit bij groene smoothies. Dit drankje is bovendien gezond en wel heel erg gemakkelijk en snel klaar te maken.

Green smoothieOp zich hoef je geen receptenboek hiervoor te hebben. Je gooit alles wat valt onder bladgroen in de blender en vult het aan met fruit. Dat doe je in de verhouding 2/3 bladgroen en 1/3 fruit.  Doe er nog een glas water bij, op de ‘on’ knop drukken en klaar.

Die verhouding tussen bladgroen en fruit luistert echt niet zo nauw en je kan naar hartelust zelf experimenteren totdat je de juiste combinaties hebt gevonden.

Welke bladgroente in smoothie

Eigenlijk alles dat groen en blad heeft op de groenteafdeling van de supermarkt of groenteboer is geschikt om zijn leven te eindigen in je blender. Alle slasoorten, komkommer, spinazie, selderij, boerenkool, noem maar op. Stop er gewoon in waar je op dat moment zin in hebt.

Let op: wortels en bieten kunnen wellicht goed voor je zijn, voor je blender is dat stukken minder prettig. Wil je voorkomen dat er rook in plaats van sap uit het apparaat komt dan kan je al geraspte wortels of bietensap in de supermarkt kopen.

Variëren is  beter

Niet iedere dag dezelfde groene smoothie nemen is niet alleen spannender, maar ook gezonder. Hoe goed groente ook is voor je dagelijkse dosis vitamientjes, variëren is wel nodig om te voorkomen dat je juist teveel of te weinig van het een of ander binnenkrijgt.

Bijvoorbeeld sla wordt aangeraden niet vaker dan 3 keer in de week te nemen (tenzij je een konijn bent) vanwege het nitraat wat erin zit.

Lust je normaal gesproken geen groente? De smaak van fruit overheerst zodanig dat zelfs mensen die allergisch zijn voor alles wat groen is dit drankje wel lekker vinden.

Heb je meer vezels nodig in je dieet voor je darmen? Stop er pruimen, kiwi’s of pure vezels bij en ook dat heb je weer achter de kiezen.

Zoetere smoothie

Wil je het wat zoeter hebben? Gooi – het liefst van een afstand – een banaan in de blender. Of doe eens gek: prop een sinaasappel erin, pruimen of een peer om de smaak van groen nog wat extra te verzachten.

smoothie kiwiBiogarde maakt het romig, honing nog zoeter. Verras jezelf met welke combinatie dan ook die je maar kan bedenken. Want dat is juist het leukste ervan.

Je kan er heerlijk creatief mee zijn en zowel jezelf als je geliefden ermee verrassen. En vergeet de bosbessen en bramen niet.  Die zitten bordjevol met antioxidanten. Bessen zijn niet alle seizoenen beschikbaar, maar waarom niet in de vrieskist bewaren? Oxidanten gaan echt niet verloren.

Groene smoothie gezond voor je!

Groene smoothies zijn niet alleen lekker, maar op deze manier kan je heel eenvoudig je dagelijks hoeveelheid groente en fruit binnen krijgen. Gezond is 2 ons groente en 2 stuks fruit per dag naar binnen werken. Ook: ongekookt zoals je bij een smoothie doet is beter dan eerst koken. Daardoor blijven de vitaminen en mineralen beter bewaard.

Afvallen met groene smoothie

Er zitten weinig calorieën in een smoothie en het vult bovendien de maag waardoor hongergevoel wordt tegengegaan. Daardoor is het prima geschikt om mee af te vallen. Kanttekening. In fruit kan wel meer koolhydraten zitten en die moet je tijdens je dieet niet al te veel van binnen krijgen. Maar als je daarmee rekening houdt hoeven 2 stuks fruit per dag geen probleem te zijn.

Smoothie recepten 

Wil je even op weg worden geholpen? Hier zijn 3 recepten om je een idee te geven.
smoothies

 

 

 

 

 

 Groene smoothie met bloemkool of ijsbergsla

3 stokken bleekslederij
1 kiwi
2 peren (om te zorgen dat het niet te bitter wordt)
4 bladeren bloemkool of als alternatief: een handvol ijsbergsla
1 longdrink glas water

Het fruit kan je ongeschild in je blender proppen. Ben je meer een zoetkauw? Kies dan het volgende recept

Zoete smoothie
2 bananen (deze wel zonder schil erin doen, tenzij je heel erg graag verrast wil worden)
2 peren
Plukje spinazie
1 longdrink glas water

Koskosmelk of advocado maakt de boel dikker en past uitstekend bij een zoete smoothie. Is het zomer? Yes! Doe er een paar ijsblokjes bij of beter nog: een schep ijs.

Heb je af en toe darmklachten? Bovenstaande recepten geven je veel oplosbare vezels. Je kan er daarnaast ook onoplosbare vezels in doen zoals bij het volgende smoothie recept.

Groene smoothie voor je darmen
3 pruimen
2 perzik
1 mango
2 longdrink glazen water
1 tot 3 eetlepels tarwezemelen van bijvoorbeeld Zonnatura. Daar hoef je niet voor naar een biologische winkel overigens. Je kan ze gewoon kopen bij bv. Albert Heijn.

Je kan ook pruimensap of bietensap eraan toevoegen, al dan niet in plaats van water. Drink gedurende de dag 1 ½ liter tot 2 liter water. Zijn je ingewanden allergisch voor tarwe? Dan kan je ook lijnzaad (gemaakt van vlas) nemen. Vooral bij darmklachten is het zoal goed om te variëren.

SmoothiesDeze smoothies zijn ook geschikt bij het afvallen omdat het lekker vult en dus het hongergevoel wegneemt. Ik zal wel in dat geval wat minder fruit en meer groente in je shake doen.

 


70 smoothies recepten

Dit is slechts een voorproefje. Meer heerlijke recepten vind je in het boek van Marjolijn van de Velde: 70 groene smoothies met veel mooie foto’s en uiteraard veel inspirerende recepten. Met dit smoothie E-book kan je meteen aan de slag, inclusief gratis DVD met work out tips. Meer

Blender voor smoothies

Op zich is een staafmixer ook prima, maar dan wordt het wel iets bewerkelijker en het risico dat de spetters om je oren en kleding vliegen. Een blender is keurig afgesloten en wel zo makkelijk. En duur zijn ze ook niet. Bij Wehkamp kan er al een blender voor 2 tientjes kopen en hij is toevallig ook nog eens groen.

Meer zonnige groene smoothies

Zie het smoothie recept van Chantal in deze video. Haar blender maakt wel een hoop herrie, alsof ze naast Schiphol woont.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *