Is Brood Ongezond?

Wat is er mis met brood? Niks, zou je zeggen. Het bevat voedingsvezels, mineralen en vitamines. Je lichaam heeft dat broodnodig en is daarom een belangrijk onderdeel van de Schijf van Vijf.

Tarwe. Foto: Flickr

Foto: Flickr

Toch vinden veel gezondheidsbloggers dat je het moet mijden als de pest. Vooral als je gezondheidsklachten hebt, maakt niet uit welke. Komt erop neer dat brood eigenlijk alleen goed is om het aan de duiven te voeren of aan iemand te geven waar je een pesthekel aan hebt. Niet om zelf op te eten!

Personal trainer Wouter van Aalst zegt het wat genuanceerder: “Brood is een sluipmoordenaar.” Om er schuimbekkend aan toe te voegen dat iedere hoogleraar die het niet met hem eens is omgekocht is door Unilever.

Kijk, waarom hebben we eigenlijk nog universiteiten als je ook met een paar spierballen alles al weet?

Of je leest het boek van cardioloog William Davis. Zijn aanklacht is dat granen tegenwoordig zozeer zijn bewerkt door veredeling en gentechnieken dat je er wel ziek van moet worden. Hij geeft in zijn boek Broodbuik levensreddende adviezen om zonder graanproducten veel af te vallen en gezond te leven.

Bakkers zijn in het geweer gekomen en zeggen juist dat je met hun broodwisseldieet ook kilo’s per week kunt afvallen. Een makkelijker dieet bestaat niet. Het houdt in dat je de ene dag helemaal geen brood eet en de volgende dag een gewoon gevarieerd menu opschrokt, inclusief brood. Zonder er beleg of boter op te doen, overigens. Dat dan weer wel.

Paelo promoter Mitchell is gek op onze voorvaderen en zijn kapper. Foto: Youtube

Paelo promoter Mitchell is gek op onze voorvaderen en zijn kapper. Foto: Youtube

Blogger Mitchel van Duuren meent dat de mens 2 miljoen jaar bestaat en zijn genen sindsdien nauwelijks zijn veranderd. Maar pas de afgelopen 10.000 jaar zijn we granen gaan eten. En gaan bloggen. Brood kan dus niet goed zijn, concludeert hij tevreden. Dat granen bij de Schijf van Vijf staan heeft volgens hem niets met je gezondheid te maken maar alles met financieel gewin!

Het Voedingscentrum wordt schatrijk van al die fraude. Daar moet hijzelf niets van hebben. De vlasblonde Mitchel raad zelf het Paleo dieet aan om af te vallen. Dat is een dieet wat gebaseerd is op wat onze voorouders aten toen er nog geen landbouw bestond.

Zo gek waren ze dus helemaal niet, blijkbaar er van uitgaande dat landbouw een slechte zaak is geweest voor de ontwikkeling van de homo sapiens. Die leefden overigens een heel stuk korter dan de mens van nu omdat ze gestrest van hot naar her met een knuppel achter hun prooi moesten aanhollen. Bij hem is het Paleo dieet van onze voorouders te koop voor slechts 37 euro. Zonder knuppel.

Gluten

Volgen eettherapeut Juglen Zwaan zijn het de gluten die in brood zit de schuldige. Dat is een eiwit die je vooral in tarwe gratis bij je broodconsumptie krijgt. Maar liefst 80% van de tarwe is door moedertje natuur volgestouwd met gluten. Om met de meest onschuldige aanklacht te beginnen: brood verteert snel en wordt in je bloedbaan opgenomen, zodat het je bloedsuikerspiegel snel omhoog stuwt.

Maar met dezelfde vaart duikelt je insulinespiegel ook weer omlaag. Dat maakt dat je al gauw weer hongerig voelt en komt dus niet goed van pas als je wilt afvallen. Zelfs bakker Menno ’t Hoen -binnenkort werkloos – vindt dat brood nergens goed voor is. Het maakt je alleen maar dikker.

Hoogleraar Frank Kok van de universiteit van Wageningen zegt in een interview met de NRC dat dit een broodje aap verhaal is. Juist het tegenovergestelde is waar.

Producten als groenten, fruit en bruin brood hebben complexe koolhydraten. Die worden dus langzamer afgebroken en de glucose komt geleidelijk, zonder al te veel pieken in het bloed.

Maar Zwaan gaat onverstoorbaar verder. Gluten veroorzaken ook darmwandbeschadiging, chronische constipatie,  erge vermoeidheid of de neiging  om op de PVV te stemmen.

Allergisch voor gluten

Ben je allergisch voor gluten dan heb je het verhoogde risico schizofrenie en andere hersenziektes aan je broodconsumptie over te houden. Het kan je zelfs de DOOD injagen. Daarnaast zit in het meeste brood suiker  en dat wordt zoal als gif aangemerkt door voedingscritici. Maar goed, je gaat toch al dood aan dat brood dus wat maakt dat schepje suiker nu uit?

Mocht het Voedingscentrum vinden dat brood juist goed voor je is, omdat het je van essentiële mineralen voorziet, de sceptici menen dat fytinezuur dat in de meeste granen zit juist opname van die mineralen door je lichaam voorkomt.

Je kan ook in het krankzinnigengesticht eindigen met een theemuts op je hoofd door het zorgeloos oppeuzelen van een broodje pindakaas. Tevens verbruikt brood flink wat van je vitamine D reserve waardoor het – zo beweren anti-brood bloggers tenminste – tot een tekort aan deze vitamine kan leiden. En als dat gebeurt ben je helemaal ten dode opgeschreven, want gebrek aan die vierde letter van het alfabet geeft kanker vrij spel.

En de ellende is nog niet voorbij. Mocht je bij hersenziekten nog je schouders ophalen, ook hart- en vaatziekten worden veroorzaakt door je boterham. Volkoren tarwe schijnt dan wel minder slecht te zijn, maar het blijft dobbelen met je gezondheid.

Als je alles wilt vermijden waarin graan en gluten in zit dan is het niet de meest gemakkelijkste weg om gezond te blijven. Zeker als je de nuttige mineralen en vitaminen uit brood ook weer niet wil missen.

Geloven

Wat moet je nu eigenlijk met deze informatie? Het is een kwestie van geloven. Ben je ziek, zwak en misselijk en vind je brood er wel erg verdacht uitzien? Dan kan je een tijdje helemaal geen brood nemen en alles waar die vermaledijde gluten in zitten. Kijken of je je echt beter voelt. En vergeet niet een stevige wandeling in de natuur te maken. Goed voor de bloedsomloop. Tenzij je een tekenbeet oploopt natuurlijk, want ook teken zijn gek op glutenvrij bloed.

Bang geworden van brood? Met het Paelo dieet val je af zonder gebruik te maken van brood of andere granenproducten.
Vind je het echter een broodje aap verhaal, maar wil je wel gezond eten dan raad ik je het boek van hoogleraar Frans Kok aan Gezond eten, gewoon doen. Of neem een lekkere en gezonde groene smoothie.

Eén reactie

  1. Interessant artikel, ik ga me eens verdiepen in het wel of niet of minder volkoren brood eten. Maar wat is een goed en makkelijk alternatief..?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *