Nicotinekauwgom Gezond (voor de darmen)

Opmerkelijk:  patiënten met darmklachten krijgen in het Academisch Darmcentrum in Rotterdam nicotinekauwgom. Nicotine onderdrukt ontstekingen in je darmen en het speeksel dat bij het kauwen vrijkomt geeft een signaal aan je ingewanden om eens aan het werk te gaan.

Ze gaan nog niet zo ver om te stellen dat je ook mag roken om dat nicotine binnen te krijgen, maar het is bijzonder dat in een academische ziekenhuis nicotine als een geneesmiddel wordt gebruikt.

Nicotine tegen constipatie

nicotinekaugomIn dit geval gaat het om een proef bij mensen die van een buikoperatie hebben genoten en daarna constipatieklachten krijgen. Logisch, want de darmen worden door een operatie hevig door elkaar geschud. Om dat probleem nu effectief naar de andere wereld te helpen zetten ze een veertigtal proefpersonen aan het kauwen.

Op het internet is er niet veel informatie te vinden over de liefdesrelatie tussen nicotine en darmwerking, behalve een enkeling die voelt dat door het roken van een sigaret  zijn darmen worden gekieteld.

Wel een verhaal van een Britse student met de darmziekte colitis ulcerosa die zegt dat hij dankzij het roken van 4 sigaretten per dag genezen is van deze nare aandoening. Dat is zijn eigen ervaring en is niet wetenschappelijk bewezen. Hij had ook een nicotinepleister kunnen nemen, die zijn ongevaarlijk, maar in Groot-Brittannië zijn die duurder dan sigaretten en een student is arm of hij nu in Lutjebroek woont of in London.

Ook bij mensen met de ziekte van Crohn (dat is een darmziekte die je alleen je ergste vijand en Poetin toewenst) schijnen nicotinepleiters ontstekingsremmend te werken.

Nicotinekauwgom ervaring

Ik heb zelf als hobby het prikkelbare darm syndroom  en wilde eens kijken of de nicotinekauwgom enig positief effect op mijn darmen had. Ik heb die van Kruitvat geprobeerd voor 4 euro  (concurrent Nicotinell kost 12,19).

Op de verpakking staat dat er 4 mg nicotine in zit en bedoeld is voor rokers die een pakje per dag roken. Je kan ze ook met 2 mg krijgen, maar ik dacht dat als het de nicotine is die de stoelgang moet bevorderen dan is meer nicotine beter.

Je krijgt er tevens een flinke bijsluiter bij – heb je wat te lezen – inclusief instructies hoe je precies moet kauwen. Het gaat namelijk iets anders dan bij gewone kauwgom. Je moet er een aantal keren kauwen totdat de wat branderige smaak die er loskomt te sterk wordt.

Dan moet je het even parkeren tussen je wang en tanden totdat de sterke smaak weer is verdwenen. De bedoeling is dat je dit spelletje 30 minuten vol houdt. Dan mag je even pauzeren en daarna moeten je kaken weer aan de slag, 1 kauwgom per uur en dat 3 maanden lang! Ik heb het hier over de instructies voor rokers.

sigaretIkzelf rook af en toe een sigaartje en ben absoluut niet van plan dat op te geven na al die positieve berichten over roken.

Ik heb het dan ook bij 1 kauwgompje gelaten. Ik werd er een beetje misselijk van, precies zoals mij beloofd was onder het kopje bijverschijnselen en het had geen enkele werking op mijn binnenwerk. Het smaakt ook niet echt lekker. Wellicht als je mond na jaren van roken reeds geplaveid is met een laagje nicotine dat je hier geen last van hebt. Anders wordt het niet echt prettig om dit 3 maanden lang vol te houden, want dat is de bedoeling.

Nicotine onschadelijk

Je kan het gerust zelf proberen. Nicotine in kauwgom is onschadelijk, anders dan als je het op natuurlijke wijze naar binnen jaagt. In de gebruiksaanwijzing van de nicotinekauwgom van Kruitvat staat wel dat het niet geschikt is voor niet-rokers.  Komt dat goed uit.

Eén reactie

  1. Lijnzaad dat helpt pas echt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *