Is Pindakaas gezond?

Het is zeker gezond, maar vreemd genoeg is pindakaas waar de meeste hoeveelheid pinda’s in zitten niet gezonder dan de concurrenten die er wat minder in proppen. 100% pinda wordt er vrijwel nooit in deze potjes gestopt, omdat pure pindakaas te veel gaat schilferen. Dat staat niet zo lekker en het oog wil ook wat, namelijk genept worden 🙂

pindakaasHet enige merk waarvan ik weet dat het echt 100% van deze peulvrucht (geen noot, want het groeit onder de grond) in zijn potje stopt is Horizon.

Opmerkelijk: dat wil niet zeggen dat het lekkerder is dan merken die er wat minder in stoppen en het is ook niet gezonder dan zijn broertjes en zusjes in de schappen. Integendeel zelfs. Het niet pindagedeelte wordt door Calvé en veel collega’s opgevuld met zonnebloemolie. Daardoor krijgt je meer  onverzadigde vetten binnen gesmikkeld.  En die zijn gezonder dan verzadigde vetten die van nature wat meer te vinden zijn in pinda’s.

Weetje: in een pot pindakaas van 350 gram zitten iets van 500 pinda’s! Tel ze zelf maar na.

Waarom is pindakaas gezond

Duimpje van de dokter gaat omhoog vanwege de vele onverzadigde vetzuren (ondanks de pinda’s dus), vitamine E, eiwitten en er zit niet al teveel zout in. Wat dat betreft hoef je het zeker niet te laten staan.

Dompertje. Voor afvallen is het niet geschikt. Je werkt ongemerkt iets van 100 calorieën per boterham naar binnen dus het past niet in een dieet.

Verhoging sportprestaties

Een likje is tevens goed voor sporters. Je zou denken dat dit slechts een verzinsel is van de reclamejongens uit de grachtengordel (of misschien zitten ze wel in Almere-buiten, maar dit klinkt lekkerder) toch is echt waar.

Eiwitten zijn essentiële bouwstoffen voor je lichaam en die zitten ruimschoots in pinda’s, tot wel een derde aan toe! Ook je spieren nemen de eiwitten dankbaar aan de voordeur in ontvangst. De bewering dat het bijdraagt aan de opbouw van je spieren is zelfs goedgekeurd door de EU.

Tevens hebben eiwitten het voordeel dat het je een verzadigd gevoel geeft. Daarom wordt het ook vaak gebruikt bij diëten. De eiwitten bedoel ik, niet de pindakaas.

Toch krijgt een normaal mens al genoeg eiwitten binnen, want ze zitten ook o.a. in vlees, boter, kaas en natuurlijk in eieren.  Mocht je vegetariër, veganist of organist zijn dan kan je wel een tekort krijgen aan deze bouwstoffen.

Pindakaas Light zwaargewicht

De spelregel voor alles waar de fabrikant het woord light op print is dat er 30% minder vet in moet zitten dan in de normale versies. Daar kan je echter niet op blindvaren. Om bij het potje pindakaas te blijven, hier zit niet meer dan 13% minder vet in.

How cum it so? Welnu, de slimmeriken vissen er weliswaar 30% vet eruit, maar stoppen er daarvoor in de plaats glucosestroop in zoals bij Calvé light het geval is. Dat goedje zorgt ervoor dat de smaak gelijk blijft, maar nadeel is dat ze weer wel vol zitten met koolhydraten, 3 keer zoveel als hun volslanke broeders en zusters.

Suikers

Koolhydraten die in het potje zitten worden ook wel suikers of sachariden genoemd. Niets verkeerds mee, want het levert energie aan je lichaam. Bovendien, je hersenen kunnen niet zonder glucose. Einstein was er blij mee, hoewel hij er wel een raar kapsel van kreeg. Je zou dus kunnen concluderen dat pindakaas light zowel goed is voor sport- als leerprestaties.

Teveel koolhydraten is echter ook weer niet goed. Gevolg van de toevoeging glucose aan je pinda: de pindakaas light is in werkelijkheid niet 30% minder vet, maar slechts 13%. Dat schiet ook niet echt op.
Zie ook: afvallen met light producten? 

Welke pindakaas is de lekkerste

gezondheidVolgens de Consumentenbond die een smaaktekst deed is de Calvé pindakaas het lekkerst. Het testpanel concludeert na rijp beraad dat het veel smaak heeft, zo lekker uitsmeert en je proeft echt de pinda’s.

Ja, als er 500 pinda’s in zitten zou het me verbazen als het smaakte naar tulpenbollen. Alleen de smeuïgheid vonden de zuurpruimen wat tegenvallen. Wel roemen ze de “perfecte structuur” van de crèmeachtige  structuur.

Nou, met die perfecte structuur is mijn dag weer gemaakt. Beste koop in diezelfde test is de Vita Do’r van Lidle. Ik dacht dat het de naam van een chocolade was, maar bij die Duitse supermarkt is het pindakaas.

Een panellid heeft als minpunt gemompeld dat de Duitse pindakaas wat plakkerig in de mond is. Datzelfde panellid klaagde eerder dat hij regen wel erg nat vond. Helaas laten ze onvermeld of de structuur wel door de beugel kon.

Overigens, uit die test kwam Horizon die dus echt 100% bestaat uit fijngemalen pinda’s als slechtste uit de bus. De proefpersonen knapten af op de smaak. Van pinda’s! (Bron: Gezondheidsgids van de Consumentenbond, oktober 2013.)

Meer informatie pindakaas:

Maak zelf pindakaas. Duurt iets langer, maar dan heb je ook wat.
Met een pot pindakaas testen of je Alzheimer hebt. Hoe doe je dat? Hmm, nou, dat weet ik niet meer.
Pindakaas voor vogels. Mag wel in de winter, maar dan de zoutloze nemen. In de voorjaar hebben ze het niet meer nodig.
De pindakaasvloer – het kunstwerk van Wim T. Schippers waar ruim 700 kilo van dit boterhambeleg op de vloer is gesmeerd. Meerdere keren beschadigd, omdat bezoekers van museum per ongeluk erop stapten.

Petje Pitamientje: reclame van Calvé uit de jaren 80

2 reacties

  1. Ik wil graag even kwijt dat het gedeelte van pindakaas dat niet uit pinda’s bestaat over het algemeen niet wordt opgevuld met zonnebloemolie, maar met gehard palmvet, raap- en soyaolie. Vaak ook dextrose. Gehard palmvet is zeer ongezond! Bij de AH is een potje van 100% pinda’s te krijgen voor €1,75 van het merk Nuts about nature. Zelf vind ik deze veel lekkerder dan elke andere pindakaas van de reguliere merken.

  2. Bij de vorige reactie kan ik me helemaal aansluiten! Ik wil graag pindakaas zonder palmvet en andere toevoegingen die ook Calvé pindakaas onder andere zo ongezond maken. Bovendien heb ik nu meerdere soorten pindakaas uitgeprobeerd waar geen toevoegingen inzitten en ik kan niet anders zeggen dan dat ze zalig zijn; de geur en de smaak …..heerlijk, precies zoals dat vroeger ook zo was!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *