Is Stevia gezond? – Alle Informatie over Steviaproducten

Stevia lijkt op het eerste gezicht gezond en is een prima suikervervanger. Het heeft geen calorieën en is daarom geschikt om af te vallen. Nog een voordeel.

Diabetici en stevia kunnen samen ook de bloemetjes buiten zetten, omdat het je bloedsuikergehalte met rust laat. En bakken kan je er mee, dat in tegenstelling tot andere zoetstofvervangers.

Meer positief nieuws. Het is een natuurlijk middel dat wordt gewonnen uit de steviaplant die je live kunt bewonderen in Paraguay. Uit de plant die ook wel honingplant wordt genoemd destilleert de fabrikant de zoete moleculen steviolglycosiden en stopt ze gretig in steeds meer caloriearme producten.

Ook Lipton stopt stevia in haar cup of tea

Ook Lipton stopt stevia in haar cup of tea

Stevia veilig

Eerder zag je vaak aspartaam(E951) als zoetstof i.p.v. suiker, maar het heeft bij sommigen ten onrechte een slechte reputatie gekregen. Zie aspartaam is veilig. Dat heeft voor gezorgd dat de industrie op zoek ging naar een nieuwe ster met een onberispelijk uiterlijk.

Je kan de zoetstof gerust nemen. Stevia is veilig en bekroond sinds 2011 met het E-nummer E960. Dat krijgen namelijk alle toevoegingen die volgens de EU met een gerust hart mogen worden gegeten. Geschikt voor alle leeftijden.

Let op: je kan ook steviablaadjes kopen, maar die zijn niet goedgekeurd voor consumptie omdat daar nog onvoldoende onderzoek gedaan is naar de effecten op de lange termijn.

Oppassen met steviaproducten

Cavalier, Belgische chocolade m stevia.

Cavalier, Belgische chocolade met stevia. Hier is overigens niks mis mee.

Toch blijft het oppassen met fabrikanten die zich laten voorstaan op het gebruik van stevia in hun producten, want naast suikervervangers kan er ook echte suiker gebruikt worden in light artikelen. Je vraag je af waarom fabrikanten die extra suikers in hun producten stoppen als ze reeds zoetstofvervangers erin hebben gedaan?

Hoewel stevia een gedroomde kandidaat voor de voedingsindustrie is omdat het tot wel 300 keer zoeter is dan andere stoffen is het nadeel van de zoetstof dat het vreemd genoeg een bittere nasmaak heeft.

De reacties van gebruikers is dan ook dat stevia best wel een aardige vervanger is, echte suiker is en blijft lekkerder. Een ervaringsdeskundige vertelt: “Het is een kwestie van wennen,als je gewend bent aan suiker, smaakt stevia anders of niet lekker.”

Suiker light

Om dat probleem van die nare bijsmaak van stevia te maskeren stopt de fabrikant er ook nog eens echte suikers of aroma’s in hun snoep, chocola, ijszoetjes voor in de koffie of thee en waar eigenlijk niet in. Je kan zelfs steviatandpasta kopen.

Meestal zit er wel tot een derde minder suikers in. Dus je krijgt zeker minder calorieën binnen en dat maakt dat deze producten light worden genoemd.

Let op. Als je blind gaat voor het woord stevia in de veronderstelling dat het dan wel goed zit met de calorieën dan kan je makkelijk bedrogen uitkomen.

Steviacola

stevia colaVoorbeeld. Met de steviacola van Albert Heijn lijkt het dat je cola light drinkt, maar dat klopt niet. Naast de populaire suikervervanger zit er ook echte suiker in. Resultaat: met iedere glas steviacola krijg je 4 suikerklontjes binnen!  Dat zijn welgeteld – even kijken – 1,2,3,…74 kilocalorieën die je op die manier extra binnen krijgt. Dus light is het helemaal niet en zeker niet aan de raden als je aan de slanke lijn doet, laatst staan als je diabetes bent van beroep.

Wat nog kwalijker is als fabrikanten groot op de verpakking het woord stevia gebruiken, maar er in werkelijkheid slechts een klein deel van de suikervervangers uit dit wondermiddel bestaat. Reden: stevia is nogal duur om te produceren en daarom wordt het weleens aangevuld met goedkopere varianten als Maltodextrine.

Foodwatch geeft als voorbeeld Natrena Stevia Kristalpoeder dat in werkelijkheid voor slechts 3% uit stevia suikervervanger bestaat en voor maar liefst 97% een goedkoper alternatief erin heeft gestopt.

Bovenstaande is overigens niet bedoeld om je af te schrikken – zoetvervangers als stevia of aspartaam helpen je om minder calorieën binnen te krijgen, maar je hoeft dus niet alles voor zoete koek te slikken wat de fabrikant zegt.

Meer informatie:
Stevia: vragen en antwoorden beantwoord door de fabrikant van de zoetstof.
Zelf steviaplanten kweken
Boek: koken en bakken met stevia
Verklaring bittere smaak stevia
-De gezondheidgids van de Consumentenbond van december 2013 gaat uitvoerig in over deze zoetstofvervanger.
-Coca-cola met stevia: Coca-cola Life geheten
-Foodwatch, de zelfnoemde voedselwaakhond van NL, klaagt over misleidende marketing m.b.t. steviaproducten. Zoals ik hierboven al aangaf zit er soms maar een klein percentage van de populaire suikervervanger in het product. De rest wordt aangevuld door voor de fabrikant stukken goedkopere zoetstoffen.
Wat vinden wetenschappers: Stevia geschikt?

Op deze video uitleg over de steviaplant en haar voordelen.

gezondheidAanrader Is tonijn gezond of niet?
Afvallen me Shakes – Lukt dat wel?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *