Help De Bij Aan Water, Maar Laat Ze Niet Verdrinken

Keiharde werkers, die bijen. Ze slaan meer dan 10.000 keer per minuut met hun kleine vleugeltjes om in de lucht te blijven, op zoek naar lekker geurende bloemen voor stuifmeel en nectar.

Sinds begin deze zomer hebben bijen het vogelhuisje bezet dat aan mijn huis hangt. Ik merk dat ze de hele dag druk bezig zijn, want ik hoor van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat nog zoemende geluidjes uit het huisje komen.

Dode bijen!

Gisteren zag ik echter 2 dode bijen dichtbij liggen. Wat is er mis? Moeilijk om daar achter te komen, maar bijen hebben in ieder geval water nodig. Gewoon een bakje met water neerzetten helpt niet. Daar verdrinken ze namelijk in omdat ze nergens op kunnen landen. Dus je moet iets in dat bakje doen waardoor ze veilig kunnen landen en tegelijkertijd droge pootjes houden.

Oplossing: knikkers of kleine steentjes die als rotsjes boven het water uitsteken. Het mag ook wat anders zijn – je kan zelfs tennisballen gebruiken – maar het gaat erom dat ze ergens veilig op kunnen landen en van daaruit bij het water kunnen. Mocht je knikkers gebruiken dan moet je het bakje water wel buiten het felle zonlicht houden anders kaatst het teveel licht in hun ogen.

bijenwater

Bijen zijn essentieel in de keten van voedselvoorziening. Red een bij dan red je de planeet. Lekker dramatisch gezegd natuurlijk, maar we mogen deze mooie beestjes best wel een beetje helpen om het hun naar de zin te maken.

Mocht je tennisballen gebruiken, let er wel op dat ze rondom vochtig zijn. Dat is voldoende voor de bij om zijn eerst dorst te lessen en voor jou aan het werk te gaan. Foto’s resp. Phil Craft Hive Craft en Ames Hollow Farm,

bijenwater2

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *